Ifølge Selcuk Altun fra Verdensavisen forstyrres Hatayli-olivenproducenten af aktiviteterne i Landbrugskreditkooperativet for Afrin-olivenolie. De trufne beslutninger tyder på, at de indgivne ansøgninger har givet et stort slag for den indenlandske producent, og de olier, der krydser grænsen, er blevet frigivet til hjemmemarkedet uden opsyn. Af alle disse grunde er olivenoliepriserne faldet med omkring 20 procent sammenlignet med sidste år, mens den undertrykte indenlandske producent forsøger at holde sig flydende med input af gødning, der er steget 3 gange, energi, medicin, brændselsolie, der er steget 2 gange.

PRISEN PÅ EN LITER ER PLUDSELIG FALDET TIL 5 LIRE

Som det er kendt, bringes et gennemsnit på omkring 30 tusind tons olivenolie fra Afrin til landet under det interne Forarbejdningsregime (DIR) gennem Landbrugskreditkooperativet på årsbasis. Virksomheder, der eksporterer olivenolie, ansøger også til et kooperativ om at købe denne olie. Han deponerer sit gebyr for den mængde olie, han har brug for. fabrikker, der køber olie i bulk i 17-liters dåser, skal behandle det og eksportere det. I midten af August fik disse olier imidlertid lov til at blive introduceret på hjemmemarkedet, forudsat at de betalte 1 procent moms. Efter denne tilladelse faldt prisen på en liter bulk olivenolie, som er omkring 28 TL indenlandske, pludselig med omkring 5 pund og faldt under 24 pund. Selvom denne ansøgning blev afsluttet inden for 24 timer på grund af oprør fra den indenlandske producent, er prisen stadig på disse niveauer.

“LAD KONKURRENCEMYNDIGHEDEN GØRE SIN PLIGT”

Yahya Kemal Nalchabasmaz, ejeren af den 16. største plantage i Tyrkiet, som er 100 tusind oliventræer på 3 tusind decare af jord i Hatay, og producerer oliven og olivenolie på den Syriske grænse, sagde, at producenten var næsten straffet med praksis af Landbrugets Kredit-Kooperativ. “Både sorteringen af produktet, metoden til at komme ind i produktet i Tyrkiet, strømpe af produktet i Tyrkiet og kontrollen med denne bestand, metoden til at eksportere disse lagre korrekt fra Tyrkiet, i en nøddeskal, fejlene i hele processen vendte endelig rundt, ramte producenten som os. Og denne seneste beslutning er officielt blevet noget som en back-stikkende af producenten. Statens egen institution kan ikke indføre et andet lands produkt til en lav pris og sikre, at det sælges på den indenlandske søndag, mens overskudsproduktet er i producentens hænder. Jeg er meget klar. jeg har ikke myndighed og evne til at konkurrere med et selskab i Republikken Tyrkiet. I øjeblikket konkurrerer statens selskab officielt med mig og knuser mig, lad Konkurrencestyrelsen gøre sin pligt, ” sagde han.

“AFRINOLIE BLIVER ET TYRKISK PRODUKT”

Nalababasma.understregede, at processen skulle betjenes uden at forårsage vanskeligheder for den indenlandske producent, og forklarede opløsningen som følger: “olien skulle have været opbevaret på stedet, det vil sige i Afrin eller i fri .oner. Når efterspørgslen kommer fra de eksporterende virksomheder, skal ind-og udrejse gives på kort tid som 7-11 dage. Hvis du dekanteres olie til en virksomheds lager i Gaziantep, Balıkesir, Istanbul, som det er i dag, og give tilladelse til at vente mellem 3 måneder og 6 måneder, vil du ikke være i stand til at beskytte identiteten af dette produkt. Det er det, vi oplever lige nu. Efter indtastning af Tyrkiet bliver det færdige produkt fra Syrien til en tyrkisk identitet, behandles og distribueres i den indenlandske søndag. Jeg ved, at Syrisk olie i øjeblikket i 90 procent af alle kendte virksomheder er i flasker, emballage og på hylden.”

“OMKOSTNINGERNE ER UUDHOLDELIGE”

Nalçağmaz gav følgende oplysninger: “at vende Tilbage til indersiden, prisen af ekstra jomfru olivenolie, som startede fra 22 pund i begyndelsen af sæsonen sidste år, bør 36 kilo med en 70% stigning i vores omkostninger, der er lige nu, for at opnå den samme rentabilitet. Men selvom det ikke går for 36 pund i Europa, har vi ikke en chance for at sælge det for 36 pund. Men vi er i stand til at acceptere reelle priser, såsom prisen i Europa minus fragt, minus eksportør fortjeneste, minus forsendelser, minus grossist andel inde. Når vi beregner dem, skal varerne i øjeblikket være 27,5 – 28 pund hos producenten i Tyrkiet. Se på hylderne, der er ingen olie under 30 pund. uanset hvilken pakke du lægger 30 lira olie i, plus prisen på den pakke, vil du sætte prisen. De, der pakker olie på hjemmemarkedet, kan i øjeblikket købe olie fra hjemmemarkedet for 24 pund. Transport af denne brand mv. 1,5 pund, de koster 25,5 Pund.”

“FORBUDDET MOD EKSPORT AF BULKOLIE HAR FÅET VORES SØNDAGE TIL AT TABE”

Februar Tyrkisk eksport af olivenolie blev også berørt af Yahya Kemal Nalababasma., med henvisning til forbuddet mod eksport af bulkolie,”de tog kontrol over eksporten af bulk olivenolie, forbød det tyrkiske sprog. Af en eller anden grund har flere virksomheder i Tyrkiet, som de kalder det, modtaget deres foreløbige tilladelser, men ingen af disse virksomheder er stoppet med at eksportere inden for en seks måneders periode. Som producent vil jeg gerne anmode om, at det forklares, hvem der eksporterede, hvor meget bulk olivenolie i forbudsperioden i Tyrkiet. Det skal huskes, at Tyrkiet er et land, der eksporterer omkring 40 procent af sin produktion. Søndagen februar, og vi tog kontrol med hovedparten af eksporten uden at bruge ordet “forbudt”, hvis du forbyde det ved navn, og du vil afskære bulk eksporterende virksomheder i Tyrkiet fra deres kunder på det udenlandske marked. og jeg er ked af, når du siger, at du vil gøre det efter 6-8 måneder, vil disse købere ikke vente på din dør. Hvis du ikke giver det, vil de tage til Marokko, Tunesien, Egypten, de vil tage Syriens olie fra Latakia, undtagen for os,”sagde han. Som det er kendt, indførte Handelsministeriet efter anmodning fra Ministeriet for landbrug og skovbrug et forbud mod eksport af olivenolie i bulk efter en dec0-års pause. I overensstemmelse med den trufne beslutning eksporteres olivenolie ikke i bulk før den 31.oktober 2021, kun boksede, emballerede produkter har fået tilladelse til at blive eksporteret. Forbuddet blev dog ophævet inden fristen udløb.